toimintakertomus 2013

Yleistä

Elimäen Fenix-kodissa on samassa pihapiirissä kaksi hoitokotia pitkäaikaishoitoa tarvitseville mielenterveysongelmaisille aikuisille.sijoittajakuntia on Kouvola ja Kotka. Ympärivuorokautisen hoidon ja valvonnan mahdollistavat yhdeksän hoitoalan ammattilaista ja yrittäjä itse. Mottona heillä kaikilla on: "Me hoidamme, ohjaamme, neuvomme, opastamme ja valvomme." Asukkaan toimintakyvyn ylläpitäminen ja kuntouttaminen arjessa selviytymiseen on kaiken toiminnan takana.

Perusajatus

Fenix-kodin ajatus lähtee asukkaiden yksilöllisyyden kunnioittamisesta; jokainen asukas on oma persoonansa. Kuten useimmissa perheissä eri ihmisillä on hiukan erilaiset vastuut ja oikeudet, toteutetaan Fenix-kodissakin kunkin yksilön omaa hoito- ja "elämäsuunnitelmaa". Molemminpuolisen luottamuksen luominen on pohjana vastuulliselle toimimiselle kodinomaisessa yhteisössä. Itsestä huolehtiminen ja toisten huomioonottaminen onnistuu turvallisessa ympäristössä, jonka luomisessa säännöllinen vuorokausirytmi on vain yksi osatekijä. Rajat ja säännöt ja niiden noudattaminen ovat kaikkien eduksi. Kaikessa on lopulta kyse luottamuksesta ja kunnioituksesta. Itsemääräämisoikeus toteutuu jokaisella asukkaalla hänen sairautensa sallimissa rajoissa.

 

Elämää vuonna 2013

 

Tavallista elämää

Kodinomaisuutta korostaa asukkaiden aktiivinen mukanaolo kaikissa kodinaskareissa. He huolehtivat huoneittensa siisteydestä ja osallistuvat vaatehuoltoon sekä tekevät keittiövuoroja. Tarvittavassa laajuudessa hoitajien avustamana asukkaat hoitavat omat pankki- ja kauppa-asiansa, käyvät kirjastossa, apteekissa ja parturissa.

Yhteisestä pihapiiristä huolehtiminen ja eri vuodenaikojen askareet tuovat vaihtelua ja antavat mahdollisuuden ottaa vastuuta omasta elinympäristöstä. Kukkien kastelu, nurmikonleikkuu ja kasvimaanhoito tuottavat iloa kaikille. Talvisin vastaavasti lumityöt ja hiekoittaminen ovat monille mieluista puuhaa.

 

Viriketoiminta osana arkea

Ulkoilu ja liikunta ovat osa päivittäisiä rutiineja. Mieltymystensä mukaan asukkaat kävelevät, pyöräilevät, hiihtävät, uivat, jumppaavat… Kesäisin omassa pihapiirissä voi pelata sulkapalloa, krokettia tai vaikkapa mölkkyä. Talvisaikaan uimahallissa, kuntosalilla tai keilaamassa käyminen tuo mukavaa vaihtelua. Kesällä on mahdollista käydä myös seuraamassa liigatason jalkapalloa.

Viikoittaisia harrastusryhmiä ovat mm. levyraati, englanninkerho, musiikkiryhmä, rentoutusryhmä ja viisasten kerho, jossa paneudutaan maailman ihmeisiin sekä käsillä tekemistä, sukan kutomisesta postikorttien askartelemiseen. Lisäksi kummassakin talossa pelataan erilaisia pelejä tai askarrellaan; ollaan ja puuhataan yhdessä. Kerhot on aikataulutettu viikko-ohjelmaan ja ne ovat osa rutiinia. Ohi "järjestetyn" toiminnan voi kukin harrastaa vaikkapa lisäkäsitöitä, lukemista, piirustusta tai mitä kukakin mielii.

Kerran viikossa järjestetään ohjattua työtoimintaa sille varatussa tilassa. Toimeksiantoina on ollut mm. leipäpussien tarroittamista, sanomalehtien levitystä kukkakaupoille tai avaimenperien lajitteluja ja laskemista sekä permanenttipapereiden pesemistä ja suoristamista kampaamoille. Näistä töistä asukkaille kertyy myös hiukan taskurahaa.

Toukokuussa käytiin seurakunnan järjestämällä päiväretkellä Tolkkilan kartanossa. Diakonissa kävi kuukausittain pitämässä hartaus- ja laulutuokion halukkaille. Kerran kuukaudessa eläkkeellä oleva pappi käy pitämässä Iloisten asioiden kerhoa. 

 

Komitea kokoontui

Vuonna 2007 asukkaiden aloitteesta perustettu Komitea kokoontui vuonna 2013 kuudesti ja kokouksia edelsi ja seurasi aina kaikille avoin yhteisökokous. Komitea koostuu vaaleilla valituista viidestä asukkaasta ja kolmesta hoitajasta. Komitean kautta asukkaat ovat mukana päättämässä asioista ja oppivat kantamaan vastuuta päätöksistä, samalla kun opetellaan kokouskäytäntöjä.

 

Perinteisiä tapahtumia

Alkukesällä käytiin jo kahdeksannet olympialaiset Korian urheilukentällä. Asukkaat ottiva hoitajista mittaa niin saappaanheitossa kuin hernepussijuoksussakin. Syystanssiaisia vietettiin Ravintola Alppiruusussa, mukaan oli kutsuttu kaikki lähialueen mielenterveyskuntoutujat hoitajineen. Fenix-kodin hoitajat osallistuvat tanssiaisiin vapaapäivinäänkin. Arpajaiset ilahduttivat kaikkia, erityisesti tietysti voittajia. Perinteeksi muodostuneet pikkujoulut omaisten kanssa vietettiin hotelli Sommelossa erittäin hyvän ruoan ja ohjelman siivittämänä. Fenix-koti oli harjoitellut mallikkaasti jouluisen tanssiesityksen ja kaikki esitykset saivat mahtavat aplodit. Joulupukki piipahti pikkujouluissa paikalla ja lopuksi tanssittiin yhdessä. Vuoden kruunasi hoitokodissa käyvä, paljon lahjoja tuova joulupukki aattoiltana sekä ilotulitus vuodenvaihteessa.

 

Vuoden 2013 kohokohtia

Elimäen Fenix-Koti järjestää mahdollisuuksien mukaan erilaisia retkiä ja kulttuurikäyntejä. Vuonna 2013 toteutui mm. seuraavaa:

Kookoo jääkiekkopeliä oli katsomassa 8 asukasta ja 1 hoitaja.

4 päivän pilkki- ja hiihtoreissu keväällä tehtiin Tommolansalmelle, mukana  14 asukasta ja 3 hoitajaa sekä hoitajien koirat. Asukkaat olivat iloisia ja erittäin hyvällä mielellä reissusta, vaikka isolla porukalla oltiinkin liikenteessä.

Kuusankosken teatterissa käytiin katsomassa nuorison itse tekemään näytelmää 8 asukkaan ja 1 hoitajan voimin. Esitys oli aika rankka ja raju, mutta hienosti asukkaat sen kestivät.

Sirkus Finlandiaa pääsi seuraamaan myöskin 8 asukasta ja 1 hoitaja.

Kesänalussa Turussa esiintyi Bruce Sprinsteen, johon yhdistettynä muutaman pvn mökkireissulle lähti 4 asukasta ja 2 hoitajaa.

Tallinnan hotelli matkalle elokuussa pääsi mukaan 5 asukasta ja 2 hoitajaa.

Rooman reissulle lähti kaksi erillistä ryhmää, mutta samaan aikaan. Yhteensä 6 asukasta ja 4 hoitajaa. Matka oli vaativa ja haastava, mutta kaikesta selviää oikealla asenteella.

Varissaaren risteilyllä kävi 10 asukasta ja 2 hoitajaa. Hiekkarannalla nautittiin auringosta, makkaranpaistosta ja kahvittelusta. Saaren kierroksella nähtiin vanhoja sotatykkejä ym.

Takaisin tullessa Kotkan satamassa katseltiin laivoja ja syötiin jäätelöä.

Nenäpäivä konsertissa kävi kuuntelemassa lasten soittamana elokuvamusiikkia 8 asukasta ja 1 hoitaja.

Kaikki reissut, retket ja tapahtumat oli aloitelaatikon kautta asukkaiden kanssa yhdessä suunniteltuja. Yhteisökokoukset ja komiteat ovat suuresssa roolissa näissä asioissa. 

Fenix-kodin hoitajat ovat reippaalla ja iloisella otteella aina ja joka kerta mukana                      valmistelemassa ja toteuttamassa retkiä ja reissuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 

Henkilökohtaista

Fenix-Kodissa jokainen asukas on yksilö. Arjen kiireissä kaikki eivät kuitenkaan voi koko ajan saada jakamatonta huomiota osakseen. Muun muassa siksi kukin asukas vuorollaan käy hoitajan kanssa kaksin Kouvolassa ostoksilla ja syömässä muutaman kerran vuodessa. Tällöin asukas saa hoitajan jakamattoman huomion. Kahdenkeskiset keskustelut ostosretkellä (tai muulla henkilökohtaisella retkellä) ovat omiaan luottamuksen vahvistamisessa. Henkilökohtaisia keskusteluja toki käydään myös kodissa arjen keskellä mahdollisuuksien mukaan, ja aina kun on tarpeen.

Tukiasunto on pyörinyt hyvin koko vuoden. Tällä hetkellä tukiasunnoissa asuu  4 asukasta, 2 miestä ja 2 naista ja heillä on edelleen hoitaja tukena kaikissa asioissa arkena 8-16 välillä, muulla ajalla Fenix-kodin hoitajat huolehtivat tukiasukkaista. 

Fenix-Kodin lääkäripalvelut hoidettiin terveyskeskuksen kanssa. Siellä on nimetty yksi vastuulääkäri, joka tarpeen mukaan hoitaa ja huolehtii asukkaiden tarpeista. Laboratoriokokeiden katsomisen huolehti mielenterveystoimisto. Henkilökohtainen "omalääkäri" oli yksi lisäosa luottamuksen rakentamisessa. Asukkaat tuntevat hänet ja hän tuntee asukkaat. Ihmistä hoidetaan kokonaisuutena eikä fyysistä terveyttä irroteta psyykkisestä, tai päinvastoin.

 

Henkilöstö

Hyvä huolenpito asukkaista ei onnistu ilman hyvää huolenpitoa henkilöstöstä. Jokainen hoitaja voi käyttää mitä tahansa liikuntapaikkaa ja Fenix-koti maksaa 20 eur/kk:ssa tukeakseen liikuntaharrastusta. Myös hierontapalvelut ovat olleet hoitajien käytössä samalla summalla kuukaudessa.

Yhteishengestä pidettiin huolta käymällä ”PRINSESSA” musikaalissa Tampereen teatterissa

Tampereella käytiin myös syömässä ja yövyttiin hotellissa. Hoitajat pääsivät myös hemmotteluhoitoon Saimaan kylpylään, jossa myös yövyttiin samalla. Yhteenhiileen puhaltamisesta ja hyvästä hengestä kertoo myös se, että hoitajat halusivat osallistua asukkaiden pikkujouluihin, vaikkeivat olleet edes kaikki työvuorossa. Hoitajien pikkujoulu järjestettiin risteilyn merkeissä uudella Grace-laivalla. Siellä syötiin hyvin ja iloittiin naurettavasta stand up-komiikasta sekä kuunneltiin raskasta joulua-konsertti.

Kiitoksena vuodesta yrittäjä muisti henkilöstöä hyvin ansaitulla joululahjalla.

Koulutuksia vuonna 2013 oli:

Lääkekoulutus 6 hoitajalle

Arviointi ja näyttökoulutus 2 hoitajalle

Palo-ja pelastuskoulutus kaikille

Työterveyshuolto kattaa ennaltaehkäisevän sekä sairasvastaanoton kaikista laajimpana versiona. Hoitajat ovat olleet tyytyväisiä työterveyshuollon palveluihin ja nopeaan toimintaan.

 

 

Lopuksi

 

Kaiken kaikkiaan Fenix-Kodilla on takanaan taas yksi työntäyteinen ja onnistunut vuosi. Toimintoja ei järjestetä toimintojen vuoksi, vaan jokaiselle asukkaalle sitä, mikä hänen mielenterveydelleen on hyväksi. Virike- ja harrastustoiminta tuo vaihtelua arkeen, tekemisen iloa ja ennen kaikkea onnistumisen kokemuksia.

 

 

 

                                                                 Elimäellä 6.1.2014

                                                                 Susanna Niinimäki