toimintakertomus 2011

Yleistä

Elimäen Fenix-kodissa on samassa pihapiirissä kaksi hoitokotia pitkäaikaishoitoa tarvitseville mielenterveysongelmaisille aikuisille. Kaikki 16 asukasta ja 4 tukiasuntoasukasta ovat Kouvolan sijoittamia. Ympärivuorokautisen hoidon ja valvonnan mahdollistavat yhdeksän hoitoalan ammattilaista ja yrittäjä itse. Mottona heillä kaikilla on: "Me hoidamme, ohjaamme, neuvomme, opastamme ja valvomme." Asukkaan toimintakyvyn ylläpitäminen ja kuntouttaminen arjessa selviytymiseen on kaiken toiminnan takana.

Perusajatus

Fenix-kodin ajatus lähtee asukkaiden yksilöllisyyden kunnioittamisesta; jokainen asukas on oma persoonansa. Kuten useimmissa perheissä eri ihmisillä on hiukan erilaiset vastuut ja oikeudet, toteutetaan Fenix-kodissakin kunkin yksilön omaa hoito- ja "elämäsuunnitelmaa". Molemminpuolisen luottamuksen luominen on pohjana vastuulliselle toimimiselle kodinomaisessa yhteisössä. Itsestä huolehtiminen ja toisten huomioonottaminen onnistuu turvallisessa ympäristössä, jonka luomisessa säännöllinen vuorokausirytmi on vain yksi osatekijä. Rajat ja säännöt ja niiden noudattaminen ovat kaikkien eduksi. Kaikessa on lopulta kyse luottamuksesta ja kunnioituksesta. Itsemääräämisoikeus toteutuu jokaisella asukkaalla hänen sairautensa sallimissa rajoissa.

Elämää vuonna 2011

Tavallista elämää

Kodinomaisuutta korostaa asukkaiden aktiivinen mukanaolo kaikissa kodinaskareissa. He huolehtivat huoneittensa siisteydestä ja osallistuvat vaatehuoltoon sekä tekevät keittiövuoroja. Tarvittavassa laajuudessa hoitajien avustamana asukkaat hoitavat omat pankki- ja kauppa-asiansa, käyvät kirjastossa, apteekissa ja parturissa.

Yhteisestä pihapiiristä huolehtiminen ja eri vuodenaikojen askareet tuovat vaihtelua ja antavat mahdollisuuden ottaa vastuuta omasta elinympäristöstä. Kukkien kastelu, nurmikonleikkuu ja kasvimaanhoito tuottavat iloa kaikille. Talvisin vastaavasti lumityöt ja hiekoittaminen ovat monille mieluista puuhaa.

Viriketoiminta osana arkea

Ulkoilu ja liikunta ovat osa päivittäisiä rutiineja. Mieltymystensä mukaan asukkaat kävelevät, pyöräilevät, hiihtävät, uivat, jumppaavat… Kesäisin omassa pihapiirissä voi pelata sulkapalloa, krokettia tai vaikkapa mölkkyä. Talvisaikaan uimahallissa, kuntosalilla tai keilaamassa käyminen tuo mukavaa vaihtelua. Kesällä on mahdollista käydä myös seuraamassa liigatason jalkapalloa.

Viikoittaisia harrastusryhmiä ovat mm. levyraati, englanninkerho, musiikkiryhmä, rentoutusryhmä ja viisasten kerho, jossa paneudutaan maailman ihmeisiin sekä käsillä tekemistä, sukan kutomisesta postikorttien askartelemiseen. Lisäksi kummassakin talossa on kerran viikossa oma virikeryhmänsä, jossa pelataan erilaisia pelejä tai askarrellaan; ollaan ja puuhataan yhdessä. Kerhot on aikataulutettu viikko-ohjelmaan ja ne ovat osa rutiinia. Ohi "järjestetyn" toiminnan voi kukin harrastaa vaikkapa lisäkäsitöitä, lukemista, piirustusta tai mitä kukakin mielii.

Kerran viikossa järjestetään ohjattua työtoimintaa sille varatussa tilassa. Toimeksiantoina on ollut mm. leipäpussien tarroittamista, sanomalehtien levitystä kukkakaupoille tai avaimenperien lajitteluja ja laskemista sekä permanenttipapereiden pesemistä ja suoristamista kampaamoille. Näistä töistä asukkaille kertyy myös hiukan taskurahaa.

Toukokuussa käytiin seurakunnan järjestämällä päiväretkellä Tolkkilan kartanossa. Diakonissa kävi kuukausittain pitämässä hartaus- ja laulutuokion halukkaille. Kerran kuukaudessa eläkkeellä oleva pappi käy pitämässä Iloisten asioiden kerhoa.

Komitea kokoontui

Vuonna 2007 asukkaiden aloitteesta perustettu Komitea kokoontui vuonna 2011 kuudesti ja kokouksia edelsi ja seurasi aina kaikille avoin yhteisökokous. Komitea koostuu vaaleilla valituista neljästä asukkaasta ja kolmesta hoitajasta. Komitean kautta asukkaat ovat mukana päättämässä asioista ja oppivat kantamaan vastuuta päätöksistä, samalla kun opetellaan kokouskäytäntöjä.

Perinteisiä tapahtumia

Alkukesällä käytiin jo kuudennet olympialaiset Korian urheilukentällä. Asukkaat ottivat hoitajista mittaa niin saappaanheitossa kuin hernepussijuoksussakin. Syystanssiaisia vietettiin jälleen Korian nuorisoseurantalolla, mukaan oli kutsuttu kaikki lähialueen mielenterveyskuntoutujat hoitajineen. Arpajaiset ilahduttivat kaikkia, erityisesti tietysti voittajia. Perinteeksi muodostuneet pikkujoulut omaisten kanssa vietettiin hotelli Sommelossa erittäin hyvän ruoan ja ohjelman siivittämänä. Fenix-koti oli harjoitellut mallikkaasti Joulupukki-esityksen ja saikin mahtavat aplodit esityksestä. Joulupukki piipahti pikkujouluissa paikalle ja lopuksi tanssittiin yhdessä. Vuoden kruunasi hoitokodissa käyvä, paljon lahjoja tuova joulupukki aattoiltana.

Vuoden 2011 kohokohtia

Elimäen Fenix-Koti järjestää mahdollisuuksien mukaan erilaisia retkiä ja kulttuurikäyntejä. Vuonna 2011 toteutui mm. seuraavaa:

4 päivän pilkki- ja hiihtoreissu keväällä tehtiin koko porukalla Tommolansalmelle, mukana siis 19 asukasta ja 4 hoitajaa. Asukkaat olivat iloisia ja erittäin hyvällä mielellä reissusta.

Kylpylämatka Flamingoon tehtiin 6 asukkaan ja 2 hoitajan toimesta huhtikuussa.

Kesällä käytiin Jaalan heisanharjussa retkeilemässä, Porvoossa katsomassa vanhaa kaupunkia ja Kotkassa merimaisemia ihailemassa. Myös moottoripyörä- ja vanhojen autojen näyttelyssä käytiin.

3 päivän Tallinnan matka syyskuussa sujui 6 asukkaan ja 2 hoitajan tekemänä. Nopealla laivalla meren yli ja hotelliyöt perillä sujui hienosti.

Viikon lapin matka Luttokämpälle Inarin lähelle Kouvolan raittiusjärjestön mukana 2 asukasta ja 1 hoitaja.

Elimäen kesäteatteria käytiin katsomassa,niinkuin joka ainoa vuosi ollaan käyty.

Sosionomiopiskelijat pitivät asukkaille 4 peräkkäisenä tiistaina erilaisia ryhmiä     koulutussuunnitelmansa mukaisesti.

Kaikki reissut, retket ja tapahtumat oli aloitelaatikon kautta asukkaiden kanssa yhdessä suunniteltuja. Yhteisökokoukset ja komiteat ovat suuresssa roolissa näissä asioissa.

Henkilökohtaista

Fenix-Kodissa jokainen asukas on yksilö. Arjen kiireissä kaikki eivät kuitenkaan voi koko ajan saada jakamatonta huomiota osakseen. Muun muassa siksi kukin asukas vuorollaan käy hoitajan kanssa kaksin Kouvolassa ostoksilla ja syömässä muutaman kerran vuodessa. Tällöin asukas saa hoitajan jakamattoman huomion. Kahdenkeskiset keskustelut ostosretkellä (tai muulla henkilökohtaisella retkellä) ovat omiaan luottamuksen vahvistamisessa. Henkilökohtaisia keskusteluja toki käydään myös kodissa arjen keskellä mahdollisuuksien mukaan, ja aina kun on tarpeen.

Tukiasunto on pyörinyt hyvin koko vuoden, syksyllä yhden tukiasukkaan äiti kuoli, jolloin asukas oli muutaman päivän Fenixissä yötäpäivää ja joulun alla silmäleikkaus yhdelle tukiasukkaalle aiheutti 2 viikon Fenixissä olon. Tällä hetkellä tukiasunnoissa asuu 4 asukasta, 1 mies ja 3 naista ja heillä on edelleen hoitaja tukena kaikissa asioissa arkena 8-16 välillä, muulla ajalla Fenix-kodin hoitajat huolehtivat tukiasukkaista.

Fenix-Kodissa kävi lääkäri kerran viikossa ja hän konsultoi puhelimitse aina tarpeen mukaan. Henkilökohtainen "omalääkäri" oli yksi lisäosa luottamuksen rakentamisessa. Asukkaat tuntevat hänet ja hän tuntee asukkaat. Ihmistä hoidetaan kokonaisuutena eikä fyysistä terveyttä irroteta psyykkisestä, tai päinvastoin. Lokakuussa omalääkäri muutti pois ja Fenix-kodin asukkaat siirtyivät terveyskeskuksen palvelun piiriin, joka sujunut hyvin.

Henkilöstö

Hyvä huolenpito asukkaista ei onnistu ilman hyvää huolenpitoa henkilöstöstä. Fenix-kodin hoitajat ovat jo usean vuoden ajan voineet työnantajan kustannuksella käyttää Puustellin uimahallia ja kuntosalia. Syksyllä 2009 päätettiin, että jokainen hoitaja voi käyttää mitä tahansa liikuntapaikkaa ja Fenix-koti maksaa 20 eur/kk:ssa tukeakseen liikuntaharrastusta. Sitä mahdollisuutta on käytetty v 2011. Myös hierontapalvelut ovat olleet hoitajien käytössä vuonna 2011. Yhteishengestä pidettiin huolta toukokuussa Tampereella, jossa käytiin teatteria katsomassa ja yövytiin hotellissa. Kiitoksena vuodesta yrittäjä muisti henkilöstöä hyvin ansaitulla joululahjalla.

Kaikki hoitajat suorittivat 16 h pituiset ensiapu koulutuksen.

Kouvolan teatterissa käytiin katsomassa näytelmä Rebecca ja Onnen maa.

Työterveyshuolto kattaa ennaltaehkäisevän sekä sairasvastaanoton kaikista laajimpana versiona. Hoitajat ovat olleet tyytyväisiä työterveyshuollon palveluihin ja nopeaan toimintaan.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan Fenix-Kodilla on takanaan taas yksi työntäyteinen ja onnistunut vuosi. Toimintoja ei järjestetä toimintojen vuoksi, vaan jokaiselle asukkaalle sitä, mikä hänen mielenterveydelleen on hyväksi. Virike- ja harrastustoiminta tuo vaihtelua arkeen, tekemisen iloa ja ennen kaikkea onnistumisen kokemuksia.

Elimäellä 31.12.2011

Susanna Niinimäki