Elimäen Fenix-Koti Oy

Toimintakertomus 2010

 

 

Yleistä

 

Elimäen Fenix-kodissa on samassa pihapiirissä kaksi hoitokotia pitkäaikaishoitoa tarvitseville mielenterveysongelmaisille aikuisille. Kaikki 16 asukasta ja 4 tukiasuntoasukasta ovat Kouvolan sijoittamia. Ympärivuorokautisen hoidon ja valvonnan mahdollistavat yhdeksän hoitoalan ammattilaista ja yrittäjä itse. Mottona heillä kaikilla on: "Me hoidamme, ohjaamme, neuvomme, opastamme ja valvomme." Asukkaan toimintakyvyn ylläpitäminen ja kuntouttaminen arjessa selviytymiseen on kaiken toiminnan takana.

 

 

Perusajatus

 

Fenix-kodin ajatus lähtee asukkaiden yksilöllisyyden kunnioittamisesta; jokainen asukas on oma persoonansa. Kuten useimmissa perheissä eri ihmisillä on hiukan erilaiset vastuut ja oikeudet, toteutetaan Fenix-kodissakin kunkin yksilön omaa hoito- ja "elämäsuunnitelmaa". Molemminpuolisen luottamuksen luominen on pohjana vastuulliselle toimimiselle kodinomaisessa yhteisössä. Itsestä huolehtiminen ja toisten huomioonottaminen onnistuu turvallisessa ympäristössä, jonka luomisessa säännöllinen vuorokausirytmi on vain yksi osatekijä. Rajat ja säännöt ja niiden noudattaminen ovat kaikkien eduksi. Kaikessa on lopulta kyse luottamuksesta ja kunnioituksesta. Itsemääräämisoikeus toteutuu jokaisella asukkaalla hänen sairautensa sallimissa rajoissa.

 

 

Elämää vuonna 2010

 

Tavallista elämää

 

Kodinomaisuutta korostaa asukkaiden aktiivinen mukanaolo kaikissa kodinaskareissa. He huolehtivat huoneittensa siisteydestä ja osallistuvat vaatehuoltoon sekä tekevät keittiövuoroja. Tarvittavassa laajuudessa hoitajien avustamana asukkaat hoitavat omat pankki- ja kauppa-asiansa, käyvät kirjastossa, apteekissa ja parturissa.

 

Yhteisestä pihapiiristä huolehtiminen ja eri vuodenaikojen askareet tuovat vaihtelua ja antavat mahdollisuuden ottaa vastuuta omasta elinympäristöstä. Kukkien kastelu, nurmikonleikkuu ja kasvimaanhoito tuottavat iloa kaikille. Talvisin vastaavasti lumityöt ja hiekoittaminen ovat monille mieluista puuhaa.

 

 

 

 

 

Viriketoiminta osana arkea

 

Ulkoilu ja liikunta ovat osa päivittäisiä rutiineja. Mieltymystensä mukaan asukkaat kävelevät, pyöräilevät, hiihtävät, uivat, jumppaavat… Kesäisin omassa pihapiirissä voi pelata sulkapalloa, krokettia tai vaikkapa mölkkyä. Talvisaikaan uimahallissa, kuntosalilla tai keilaamassa käyminen tuo mukavaa vaihtelua. Kesällä on mahdollista käydä myös seuraamassa liigatason jalkapalloa.

 

Viikoittaisia harrastusryhmiä ovat mm. levyraati, englanninkerho, musiikkiryhmä, rentoutusryhmä ja viisasten kerho, jossa paneudutaan maailman ihmeisiin sekä käsillä tekemistä, sukan kutomisesta postikorttien askartelemiseen. Lisäksi kummassakin talossa on kerran viikossa oma virikeryhmänsä, jossa pelataan erilaisia pelejä tai askarrellaan; ollaan ja puuhataan yhdessä. Kerhot on aikataulutettu viikko-ohjelmaan ja ne ovat osa rutiinia. Ohi "järjestetyn" toiminnan voi kukin harrastaa vaikkapa lisäkäsitöitä, lukemista, piirustusta tai mitä kukakin mielii.

 

Kerran viikossa järjestetään ohjattua työtoimintaa sille varatussa tilassa. Toimeksiantoina on ollut mm. leipäpussien tarroittamista, sanomalehtien levitystä kukkakaupoille tai avaimenperien lajitteluja ja laskemista sekä permanenttipapereiden pesemistä ja suoristamista kampaamoille. Näistä töistä asukkaille kertyy myös hiukan taskurahaa.

 

Toukokuussa käytiin seurakunnan järjestämällä päiväretkellä Tolkkilan kartanossa. Diakonissa kävi kuukausittain pitämässä hartaus- ja laulutuokion halukkaille. Kerran kuukaudessa eläkkeellä oleva pappi käy pitämässä Iloisten asioiden kerhoa.

 

Komitea kokoontui

 

Vuonna 2007 asukkaiden aloitteesta perustettu Komitea kokoontui vuonna 2010 kuudesti ja kokouksia edelsi ja seurasi aina kaikille avoin yhteisökokous. Komitea koostuu vaaleilla valituista neljästä asukkaasta ja kolmesta hoitajasta. Komitean kautta asukkaat ovat mukana päättämässä asioista ja oppivat kantamaan vastuuta päätöksistä, samalla kun opetellaan kokouskäytäntöjä.

 

Perinteisiä tapahtumia

 

Talvirieha Elimäen Haukkavuorella pidettiin jälleen yhdessä muiden hoitokotien kanssa. Rokka ja makkara maistuivat retkeilyn ja pulkkamäen jälkeen. Alkukesällä käytiin jo viidennet olympialaiset Korian urheilukentällä. Asukkaat ottivat hoitajista mittaa niin saappaanheitossa kuin hernepussijuoksussakin. Syystanssiaisia vietettiin jälleen Korian nuorisoseurantalolla, mukaan oli kutsuttu kaikki lähialueen mielenterveyskuntoutujat hoitajineen. Arpajaiset ilahduttivat kaikkia, erityisesti tietysti voittajia. Perinteeksi muodostuneet pikkujoulut omaisten kanssa vietettiin hotelli Sommelossa erittäin hyvän ruoan ja ohjelman siivittämänä. Fenix-koti oli harjoitellut mallikkaasti Tiernapoika esityksen ja saikin mahtavat aplodit esityksestä. Joulupukki piipahti pikkujouluissa paikalle ja lopuksi tanssittiin yhdessä. Vuoden kruunasi hoitokodissa käyvä , paljon lahjoja tuova joulupukki aattoiltana.

 

Vuoden 2010 kohokohtia

 

Elimäen Fenix-Koti järjestää mahdollisuuksien mukaan erilaisia retkiä ja kulttuurikäyntejä. Vuonna 2010 toteutui mm. seuraavaa:

 

Fenix-koti täytti huhtikuun alussa 10 vuotta. Juhlat pidettiin asukkaiden pyynnöstä vain omassa piirissä. Ruoka- ja herkkulista oli asukkaiden valitsema, joka sitten tilattiin läheisestä ruokaravintolasta.

 

3 päivän pilkkireissu keväällä Jaalaan. Saalis oli huikeat 62 kalaa, josta keitettiin kalasoppaa syötäväksi. Asukkaat olivat iloisia ja erittäin hyvällä mielellä reissusta.

 

Vuoden kohokohta oli kauan odotettu Kreikan matka toukokuussa, johon oli rahaa säästetty edellis vuodesta asti. Matka oli suurimmalle osalle asukkaista ensimmäinen laatuaan, joten sitäkin muistorikkaampi siitä tuli. Aurinko paistoi ja ruoka oli hyvää. Elettiin vieraalla maalla, niinkuin turistit konsanaan, ajeltiin linja-autolla ympäri saarta ja tutustuttiin paikalliseen menoo pääkaupunkia myöten. Mukana oli 6 asukasta ja 2 hoitajaa.

Toinen kohokohta oli Tukholman risteily syyskuussa. Laivalla oli hyvää ruokaa ja yökerhon tanssiaiset vetivät puoleensa muutamia asukkaita hoitajien valvomana. Ruotsissa oli sovittu treffit yhden asukkaan siskon kanssa, joka veikin veljensä kyläilemään omaan kotiinsa. Mukana oli myös yhden asukkaan veli ja omaa porukkaa oli 12 asukasta ja 4 hoitajaa.

 

Kesällä käytiin maatilavierailulla Elimäellä, makkaranpaisto- ja luontoretkellä Hiidenvuoressa, Lappeenrannassa katsomassa hiekkalinnoja, jotka tänä vuonna olivat muinaiset dinosaurukset, Luumäellä salpalinjan vallihaudassa sekä korkeasaaressa katsomassa.

Elimäen kesäteatteria käytiin katsomassa,niinkuin joka ainoa vuosi ollaan käyty.

 

                      Dallape´ konsertissa käytiin Kuusankoski talolla, samoin kirkkomusiikin lounaskonsertissa kirjastossa.

                      Ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelija piti asukkaille ja hoitajille oppitunteja terveellisestä ruoasta ja liikkumisesta sekä askartelutuokion, jossa lajiteltiin ja liimattiin isolle  pahville terveeelliset ja ei-terveelliset ruoka-aineet sekä liikunnan vaikutukset kehoon ja mieleenkin. Opinnäytetyö koski mielenterveyspotilaille annettavaa terveystietoa.

 

                       Kaikki reissut, retket ja tapahtumat oli aloitelaatikon kautta asukkaiden kanssa yhdessä suunniteltuja. Yhteisökokoukset ja komiteat ovat suuresssa roolissa näissä asioissa.

 

 

Henkilökohtaista

 

Fenix-Kodissa jokainen asukas on yksilö. Arjen kiireissä kaikki eivät kuitenkaan voi koko ajan saada jakamatonta huomiota osakseen. Muun muassa siksi kukin asukas vuorollaan käy hoitajan kanssa kaksin Kouvolassa ostoksilla ja syömässä muutaman kerran vuodessa. Tällöin asukas saa hoitajan jakamattoman huomion. Kahdenkeskiset keskustelut ostosretkellä (tai muulla henkilökohtaisella retkellä) ovat omiaan luottamuksen vahvistamisessa. Henkilökohtaisia keskusteluja toki käydään myös kodissa arjen keskellä mahdollisuuksien mukaan, ja aina kun on tarpeen.

 

Tukiasunto on pyörinyt hyvin koko vuoden, keväällä tuli yksi takapakki, mutta sekin saatiin hoidettua Fenix-kodissa, eikä tarvinnut sairaalaan lähettää. Tukiasukas asui n 3 viikkoa Fenixissä ja lääkemuutoksen ja riittävän tuen turvin pystyi siirtymään takaisin omaan kotiinsa. Tällä hetkellä tukiasunnoissa asuu 4 asukasta, 1 mies ja 3 naista ja heillä on edelleen hoitaja tukena kaikissa asioissa arkena 8-16 välillä, muulla ajalla Fenix-kodin hoitajat huolehtivat tukiasukkaista.

 

Fenix-Kodissa käy lääkäri kerran viikossa ja hän konsultoi puhelimitse aina tarpeen mukaan. Henkilökohtainen "omalääkäri" on yksi lisäosa luottamuksen rakentamisessa. Asukkaat tuntevat hänet ja hän tuntee asukkaat. Ihmistä hoidetaan kokonaisuutena eikä fyysistä terveyttä irroteta psyykkisestä, tai päinvastoin.

 

 

Henkilöstö

 

Hyvä huolenpito asukkaista ei onnistu ilman hyvää huolenpitoa henkilöstöstä. Fenix-kodin hoitajat ovat jo usean vuoden ajan voineet työnantajan kustannuksella käyttää Puustellin uimahallia ja kuntosalia. Syksyllä 2009 päätettiin, että jokainen hoitaja voi käyttää mitä tahansa liikuntapaikkaa ja Fenix-koti maksaa 20 eur/kk:ssa tukeakseen liikuntaharrastusta. Sitä mahdollisuutta on käytetty v 2010. Myös hierontapalvelut ovat olleet hoitajien käytössä vuonna 2010. Kunnosta ja yhteishengestä pidettiin huolta toukokuussa kylpylä Flamingossa, yhteinen vartalohoito sekä rauhallinen oleskelu allasalueella sai mielen virkeäksi joka hoitajalla. Lisäksi virkistäydyttiin pikkujouluissa niin kouvolassa kuin helsingissäkin stand up-viihteen merkeissä. Kiitoksena vuodesta yrittäjä muisti henkilöstöä hyvin ansaitulla joululahjalla.

 

2 hoitajaa kävi Helsingissä ”kiikkulaudalta kohti tasapainoa” koulutuksessa, jossa opiskeltiin kaksisuuntaisen mielialahäiriön hyvää hoitoa. 2 hoitajaa kävi Kuopiossa opiskelemassa epävakaan persoonallisuuden hoitoa ja 2 hoitajaa kävi lääkekoulutuksessa psyykelääkkeistä ja kipulääkkeistä Kouvolassa.

Yrittäjä osallistui kaikkiin, mihin hän oli kutsun saanut mm asumispalvelun kehittämispäivään, ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyön arviointiin, outi Mäenpään luentoon.

Kouvolan teatterissa käytiin katsomassa näytelmä Kaaos ja ennen esitystä päästiin kiertelemään lavasteet ja pukuhuoneet yhden näyttelijän opastamana.

Elokuvateatterissa kaikki hoitajat saivat käydä katsomassa Prinsessa elokuvan.

 

Työterveyshuolto kattaa ennaltaehkäisevän sekä sairasvastaanoton kaikista laajimpana versiona. Hoitajat ovat olleet tyytyväisiä työterveyshuollon palveluihin ja nopeaan toimintaan.

 

 

Lopuksi

 

Kaiken kaikkiaan Fenix-Kodilla on takanaan taas yksi työntäyteinen ja onnistunut vuosi. Toimintoja ei järjestetä toimintojen vuoksi, vaan jokaiselle asukkaalle sitä, mikä hänen mielenterveydelleen on hyväksi. Virike- ja harrastustoiminta tuo vaihtelua arkeen, tekemisen iloa ja ennen kaikkea onnistumisen kokemuksia.

 

 

 

Elimäellä 29.12.2010

 

 

 

Susanna Niinimäki