Elimäen Fenix-Koti Oy

Toimintakertomus 2009

 

 

 

 

 

 

Yleistä

 

Elimäen Fenix-Kodissa on samassa pihapiirissä kaksi hoitokotia pitkäaikaishoitoa tarvitseville mielenterveysongelmaisille aikuisille. Kaikki 16 asukasta ja 4 tukiasuntoasukasta ovat kuntien sijoittamia. Ympärivuorokautisen hoidon ja valvonnan mahdollistavat yhdeksän hoitoalan ammattilaista ja yrittäjä itse. Mottona heillä kaikilla on: "Me hoidamme, ohjaamme, neuvomme, opastamme ja valvomme." Asukkaan toimintakyvyn ylläpitäminen ja kuntouttaminen arjessa selviytymiseen on kaiken toiminnan takana.

 

 

Perusajatus

 

Fenix-kodin ajatus lähtee asukkaiden yksilöllisyyden kunnioittamisesta; jokainen asukas on oma persoonansa. Kuten useimmissa perheissä eri ihmisillä on hiukan erilaiset vastuut ja oikeudet, toteutetaan Fenix-Kodissakin kunkin yksilön omaa hoito- ja "elämäsuunnitelmaa". Molemminpuolisen luottamuksen luominen on pohjana vastuulliselle toimimiselle kodinomaisessa yhteisössä. Itsestä huolehtiminen ja toisten huomioonottaminen onnistuu turvallisessa ympäristössä, jonka luomisessa säännöllinen vuorokausirytmi on vain yksi osatekijä. Rajat ja säännöt ja niiden noudattaminen ovat kaikkien eduksi. Kaikessa on lopulta kyse luottamuksesta ja kunnioituksesta. Itsemääräämisoikeus toteutuu jokaisella asukkaalla hänen sairautensa sallimissa rajoissa.

 

 

Elämää vuonna 2009

 

Tavallista elämää

 

Kodinomaisuutta korostaa asukkaiden aktiivinen mukanaolo kaikissa kodinaskareissa. He huolehtivat huoneittensa siisteydestä ja osallistuvat vaatehuoltoon sekä tekevät keittiövuoroja. Tarvittavassa laajuudessa hoitajien avustamana asukkaat hoitavat omat pankki- ja kauppa-asiansa, käyvät kirjastossa, apteekissa ja parturissa.

 

Yhteisestä pihapiiristä huolehtiminen ja eri vuodenaikojen askareet tuovat vaihtelua ja antavat mahdollisuuden ottaa vastuuta omasta elinympäristöstä. Kukkien kastelu, nurmikonleikkuu ja kasvimaanhoito tuottavat iloa kaikille. Talvisin vastaavasti lumityöt ja hiekoittaminen ovat monille mieluista puuhaa.

 

 

 

Viriketoiminta osana arkea

 

Ulkoilu ja liikunta ovat osa päivittäisiä rutiineja. Mieltymystensä mukaan asukkaat kävelevät, pyöräilevät, hiihtävät, uivat, jumppaavat… Läheisen monitoimihallin palvelut ovat asukkaiden käytössä. Kesäisin omassa pihapiirissä voi pelata sulkapalloa, krokettia tai vaikkapa mölkkyä. Talvisaikaan uimahallissa, kuntosalilla tai keilaamassa käyminen tuo mukavaa vaihtelua. Kesällä on mahdollista käydä myös seuraamassa liigatason jalkapalloa.

 

Viikoittaisia harrastusryhmiä ovat mm. levyraati, englanninkerho, musiikkiryhmä, rentoutusryhmä ja viisasten kerho, jossa paneudutaan maailman ihmeisiin sekä käsillä tekemistä, sukan kutomisesta postikorttien askartelemiseen. Lisäksi kummassakin talossa on kerran viikossa oma virikeryhmänsä, jossa pelataan erilaisia pelejä tai askarrellaan; ollaan ja puuhataan yhdessä. Kerhot on aikataulutettu viikko-ohjelmaan ja ne ovat osa rutiinia. Ohi "järjestetyn" toiminnan voi kukin harrastaa vaikkapa lisäkäsitöitä, lukemista, piirustusta tai mitä kukakin mielii.

 

Kerran viikossa järjestetään ohjattua työtoimintaa sille varatussa tilassa. Toimeksiantoina on ollut mm. leipäpussien tarroittamista, sanomalehtien levitystä kukkakaupoille tai avaimenperien lajitteluja ja laskemista sekä permanenttipapereiden pesemistä ja suoristamista kampaamoille. Näistä töistä asukkaille kertyy myös hiukan taskurahaa.

 

Toukokuussa käytiin seurakunnan järjestämällä päiväretkellä Tolkkilan kartanossa. Diakonissa kävi kuukausittain pitämässä hartaus- ja laulutuokion halukkaille. Kerran kuukaudessa eläkkeellä oleva pappi käy pitämässä Iloisten asioiden kerhoa.

 

Komitea kokoontui

 

Vuonna 2007 asukkaiden aloitteesta perustettu Komitea kokoontui vuonna 2009 kuudesti ja kokouksia edelsi ja seurasi aina kaikille avoin yhteisökokous. Komitea koostuu vaaleilla valituista kolmesta asukkaasta ja kolmesta hoitajasta. Komitean kautta asukkaat ovat mukana päättämässä asioista ja oppivat kantamaan vastuuta päätöksistä, samalla kun opetellaan kokouskäytäntöjä.

 

Perinteisiä tapahtumia

 

Talvirieha Elimäen Haukkavuorella pidettiin jälleen yhdessä muiden hoitokotien kanssa. Rokka ja makkara maistuivat retkeilyn ja pulkkamäen jälkeen. Alkukesällä käytiin jo neljännet olympialaiset Korian urheilukentällä. Asukkaat ottivat hoitajista mittaa niin saappaanheitossa kuin hernepussijuoksussakin. Syystanssiaisia vietettiin jälleen Korian nuorisoseurantalolla, mukaan oli kutsuttu kaikki lähialueen mielenterveyskuntoutujat hoitajineen. Arpajaiset ilahduttivat kaikkia, erityisesti tietysti voittajia. Perinteeksi muodostuneet pikkujoulut omaisten kanssa vietettiin hotelli Sommelossa erittäin hyvän ruoan ja ohjelman siivittämänä. Joulupukki piipahti pikkujouluissa paikalle ja lopuksi tanssittiin yhdessä. Vuoden kruunasi hoitokodissa käyvä , paljon lahjoja tuova joulupukki aattoiltana.

 

Vuoden 2009 kohokohtia

 

Elimäen Fenix-Koti järjestää mahdollisuuksien mukaan erilaisia retkiä ja kulttuurikäyntejä. Vuonna 2009 toteutui mm. seuraavaa:

 

Kesällä käytiin kahden asukkaan kanssa Lontoossa katsomassa miljoonakaupungin menoa. Maanalaisella matkusteltiin ympäri Lontoota ja kaikki kuuluisat nähtävyydet katsottiin Alkusyksystä tehtiin nyt jo viides viikonmittainen retki, tällä kertaan Lappiin Pyhätunturille. Menomatkalla olimme Hyrynsalmella yhden yön ja jo siellä saimme ensimakua Lapin poroista. Poroja ja kauniita maisemia ihailimme päivittäin patikoidessamme Suomen Lapin kauniissa ja karuissa maisemissa.

Tallinnan risteilyllä käytiin isolla porukalla syömässä hyvin ja tanssimassa. Kaupunki kierros vanhassa kaupungissa oli asukkaille elämys jonka he haluavat kokea uudelleenkin.

 

Teatteria käytiin katsomassa muutaman kerran Kuusankoskella ja Elimäellä. Elimäen kesäteatterissa nähtiin Rölli. Kuusankosken Teatterin ohjelmistosta käytiin katsomassa La-lai-la, Laila Kinnusen elämästä ja Piilomaan pikku aasi. Kuusankoskitalolla käytäessä tutustuttiin myös aina kulloiseenkin taidenäyttelyyn.

 

                      Samuli Edelmanin kirkkokonsertissa kävimme kuuntelemassa virsiä.

 

Henkilökohtaista

 

Fenix-Kodissa jokainen asukas on yksilö. Arjen kiireissä kaikki eivät kuitenkaan voi koko ajan saada jakamatonta huomiota osakseen. Muun muassa siksi kukin asukas vuorollaan käy hoitajan kanssa kaksin Kouvolassa ostoksilla ja syömässä muutaman kerran vuodessa. Tällöin asukas saa hoitajan jakamattoman huomion. Kahdenkeskiset keskustelut ostosretkellä (tai muulla henkilökohtaisella retkellä) ovat omiaan luottamuksen vahvistamisessa. Henkilökohtaisia keskusteluja toki käydään myös kodissa arjen keskellä mahdollisuuksien mukaan, ja aina kun on tarpeen.

 

Tukiasuntolaisille palkattiin oma hoitaja ja ostettiin oma tukipaikka, jossa he saavat harjoitella ruoanlaittoa ja arkipäivän askareita päivittäin. Naisasukkaat pärjäsivät hienosti koko vuoden hoitajan tuella ja avustuksella, mutta aivan joulukuun lopussa miesasukas jouduttiin toimittamaan sairaalaan.

 

Fenix-Kodissa käy lääkäri kerran viikossa ja hän konsultoi puhelimitse aina tarpeen mukaan. Henkilökohtainen "omalääkäri" on yksi lisäosa luottamuksen rakentamisessa. Asukkaat tuntevat hänet ja hän tuntee asukkaat. Ihmistä hoidetaan kokonaisuutena eikä fyysistä terveyttä irroteta psyykkisestä, tai päinvastoin.

 

 

Henkilöstö

 

Hyvä huolenpito asukkaista ei onnistu ilman hyvää huolenpitoa henkilöstöstä. Fenix-Kodin hoitajat ovat jo usean vuoden ajan voineet työnantajan kustannuksella käyttää Puustellin uimahallia ja kuntosalia. Syksyllä 2009 päätettiin, että jokainen hoitaja voi käyttää mitä tahansa liikuntapaikkaa ja Fenix-koti maksaa 20 eur/kk:ssa tukeakseen liikuntaharrastusta. Myös hierontapalvelut ovat olleet hoitajien käytössä vuonna 2009. Kunnosta ja yhteishengestä pidettiin huolta myös Kouvolan kympin nainen kävelyssä toukokuussa. Lisäksi virkistäydyttiin pikkujouluristeilyllä. Kiitoksena vuodesta yrittäjä muisti henkilöstöä hyvin ansaitulla joululahjalla.

 

Puhe-judo koulutuksessa kävi 3 hoitajaa ja koulutuksen opit kerrottiin muillekin hoitajille omassa koulutustilaisuudessa.

Yrittäjä kävi 2 op laajuisen tuotteistamisen opinnot sekä draamavalmennuksen, jossa opiskeltiin mm taitavaa esimiestä, luovaa vuorovaikutusta sekä esiintymisen iloa

 

Työterveyshuolto ostettiin toisesta paikasta ja se kattaa nyt ennaltaehkäisevän sekä sairasvastaanoton kaikista laajimpana versiona.

 

 

Lopuksi

 

Kaiken kaikkiaan Fenix-Kodilla on takanaan taas yksi työntäyteinen ja onnistunut vuosi. Toimintoja ei järjestetä toimintojen vuoksi, vaan jokaiselle asukkaalle sitä, mikä hänen mielenterveydelleen on hyväksi. Virike- ja harrastustoiminta tuo vaihtelua arkeen, tekemisen iloa ja ennen kaikkea onnistumisen kokemuksia.

 

 

 

Elimäellä 7.1.2010

 

 

 

Susanna Niinimäki