Elimäen Fenix-Koti Oy

Toimintakertomus 2008

Yleistä

Elimäen Fenix-Kodissa on samassa pihapiirissä kaksi hoitokotia pitkäaikaishoitoa tarvitseville mielenterveysongelmaisille aikuisille. Kaikki 16 asukasta ja 2 tukiasuntoasukasta ovat kuntien sijoittamia. Ympärivuorokautisen hoidon ja valvonnan mahdollistavat yhdeksän hoitoalan ammattilaista ja yrittäjä itse. Mottona heillä kaikilla on: "Me hoidamme, ohjaamme, neuvomme, opastamme ja valvomme." Asukkaan toimintakyvyn ylläpitäminen ja kuntouttaminen arjessa selviytymiseen on kaiken toiminnan takana.

Perusajatus

Fenix-kodin ajatus lähtee asukkaiden yksilöllisyyden kunnioittamisesta; jokainen asukas on oma persoonansa. Kuten useimmissa perheissä eri ihmisillä on hiukan erilaiset vastuut ja oikeudet, toteutetaan Fenix-Kodissakin kunkin yksilön omaa hoito- ja "elämäsuunnitelmaa". Molemminpuolisen luottamuksen luominen on pohjana vastuulliselle toimimiselle kodinomaisessa yhteisössä. Itsestä huolehtiminen ja toisten huomioonottaminen onnistuu turvallisessa ympäristössä, jonka luomisessa säännöllinen vuorokausirytmi on vain yksi osatekijä. Rajat ja säännöt ja niiden noudattaminen ovat kaikkien eduksi. Kaikessa on lopulta kyse luottamuksesta ja kunnioituksesta. Itsemääräämisoikeus toteutuu jokaisella asukkaalla hänen sairautensa sallimissa rajoissa.

Elämää vuonna 2008

Tavallista elämää

Kodinomaisuutta korostaa asukkaiden aktiivinen mukanaolo kaikissa kodinaskareissa. He huolehtivat huoneittensa siisteydestä ja osallistuvat vaatehuoltoon sekä tekevät keittiövuoroja. Tarvittavassa laajuudessa hoitajien avustamana asukkaat hoitavat omat pankki- ja kauppa-asiansa, käyvät kirjastossa, apteekissa ja parturissa.

Yhteisestä pihapiiristä huolehtiminen ja eri vuodenaikojen askareet tuovat vaihtelua ja antavat mahdollisuuden ottaa vastuuta omasta elinympäristöstä. Kukkien kastelu, nurmikonleikkuu ja kasvimaanhoito tuottavat iloa kaikille. Talvisin vastaavasti lumityöt ja hiekoittaminen ovat monille mieluista puuhaa.

Viriketoiminta osana arkea

Ulkoilu ja liikunta ovat osa päivittäisiä rutiineja. Mieltymystensä mukaan asukkaat kävelevät, pyöräilevät, hiihtävät, uivat, jumppaavat... Läheisen monitoimihallin palvelut ovat asukkaiden käytössä. Kesäisin omassa pihapiirissä voi pelata sulkapalloa, krokettia tai vaikkapa mölkkyä. Talvisaikaan keilaamassa käyminen tuo mukavaa vaihtelua. Kesällä on mahdollista käydä myös seuraamassa liigatason jalkapalloa.

Viikoittaisia harrastusryhmiä ovat mm. levyraati, englanninkerho, musiikkiryhmä, rentoutusryhmä ja viisasten kerho, jossa paneudutaan maailman ihmeisiin esim. Tieteen Kuvalehden avulla. Lisäksi kummassakin talossa on kerran viikossa oma virikeryhmänsä, jossa pelataan erilaisia pelejä tai askarrellaan; ollaan ja puuhataan yhdessä. Kerhot on aikataulutettu viikko-ohjelmaan ja ne ovat osa rutiinia. Ohi "järjestetyn" toiminnan voi kukin harrastaa vaikkapa käsitöitä, lukemista, piirustusta tai mitä kukakin mielii.

Kerran viikossa järjestetään ohjattua työtoimintaa sille varatussa tilassa. Toimeksiantoina on ollut mm. leipäpussien tarroittamista, sanomalehtien levitystä kukkakaupoille tai avaimenperien lajitteluja ja laskemista sekä permanenttipapereiden pesemistä ja suoristamista kampaamoille. Näistä töistä asukkaille kertyy myös hiukan taskurahaa.

Toukokuussa käytiin seurakunnan järjestämällä päiväretkellä Tolkkilan kartanossa. Diakonissa kävi muutaman kuukauden välein pitämässä hartaus- ja laulutuokion halukkaille. Kerran kuukaudessa eläkkeellä oleva pappi käy pitämässä Iloisten asioiden kerhoa.

Komitea kokoontui

Vuonna 2007 asukkaiden aloitteesta perustettu Komitea kokoontui vuonna 2008 kuudesti ja kokouksia edelsi ja seurasi aina kaikille avoin yhteisökokous. Komitea koostuu vaaleilla valituista kolmesta asukkaasta ja kolmesta hoitajasta. Komitean kautta asukkaat ovat mukana päättämässä asioista ja oppivat kantamaan vastuuta päätöksistä, samalla kun opetellaan kokouskäytäntöjä.

Perinteisiä tapahtumia

Talvirieha Elimäen Haukkavuorella pidettiin jälleen yhdessä muiden hoitokotien kanssa. Rokka ja makkara maistuivat retkeilyn ja pulkkamäen jälkeen. Keskikesällä käytiin jo kolmannet olympialaiset Korian urheilukentällä. Asukkaat ottivat hoitajista mittaa niin keihäänheitossa kuin hernepussijuoksussakin. Syystanssiaisia vietettiin jälleen Korian nuorisoseurantalolla, tänä vuonna livebändin kera. Mukana menossa oli lähialueen hoitokotien asukkaita ja päivätoimintalaisia. Arpajaiset ilahduttivat kaikkia, erityisesti tietysti voittajia. Myös pikkujoulut vietettiin Korian ns-talolla. Asukkaat esittivät toisilleen ja omaisilleen kolme pientä joulukuvaelmaa ja lopuksi tanssittiin yhdessä. Vuoden kruunasi joulupukin vierailu aattoiltana.

Vuoden 2008 kohokohtia

Elimäen Fenix-Koti järjestää mahdollisuuksien mukaan erilaisia retkiä ja kulttuurikäyntejä. Vuonna 2008 toteutui mm. seuraavaa:

Kesällä käytiin Orilammen majalla syömässä ja risteilemässä Vuohijärvellä. Kotkan käynnillä käveltiin Langinkosken kauniissa maisemissa, ruokailtiin Rossossa ja torin vilinässä maistuivat vielä mansikat. Alkusyksystä tehtiin nyt jo neljäs viikonmittainen urheiluretki, toista kertaa Vuokatin Katinkultaan. Tällä kertaa mukana oli kuusi asukasta ja kolme hoitajaa.

Teatteria käytiin katsomassa muutaman kerran Kuusankoskella ja Elimäellä. Elimäen kesäteatterissa nähtiin Ruma Elsa. Kuusankosken Teatterin ohjelmistosta käytiin katsomassa Aarresaari ja The Beatles Story. Kuusankoskitalolla käytäessä tutustuttiin myös aina kulloiseenkin taidenäyttelyyn.

 Henkilökohtaista

Fenix-Kodissa jokainen asukas on yksilö. Arjen kiireissä kaikki eivät kuitenkaan voi koko ajan saada jakamatonta huomiota osakseen. Muun muassa siksi kukin asukas vuorollaan käy hoitajan kanssa kaksin Kouvolassa shoppailemassa ja syömässä muutaman kerran vuodessa. Tällöin asukas saa hoitajan jakamattoman huomion. Kahdenkeskiset keskustelut ostosretkellä (tai muulla henkilökohtaisella retkellä) ovat omiaan luottamuksen vahvistamisessa. Henkilökohtaisia keskusteluja toki käydään myös kodissa arjen keskellä mahdollisuuksien mukaan, ja aina kun on tarpeen.

Tukiasuntoasukkaat pärjäsivät hienosti koko vuoden Fenix-Kodin hoitajien tuella ja avustuksella. He mm. tekevät yhtenä päivänä viikossa itse oman ruokansa.

Yksi asukkaista on jo parin vuoden ajan tavannut henkilökohtaista hoitajaa (psyk.sh), jonka kanssa hän on voinut purkaa pahaa oloaan. Tapaamiset ovat vahvistaneet luottamusta puolin ja toisin. Sairaalajaksoilta vältyttiin tänäkin vuonna.

Fenix-Kodissa käy lääkäri kerran viikossa ja hän konsultoi puhelimitse aina tarpeen mukaan. Henkilökohtainen "omalääkäri" on yksi lisäosa luottamuksen rakentamisessa. Asukkaat tuntevat hänet ja hän tuntee asukkaat. Ihmistä hoidetaan kokonaisuutena eikä fyysistä terveyttä irroteta psyykkisestä, tai päinvastoin.

Henkilöstö

Hyvä huolenpito asukkaista ei onnistu ilman hyvää huolenpitoa henkilöstöstä. Fenix-Kodin hoitajat ovat jo usean vuoden ajan voineet työnantajan kustannuksella käyttää Puustellin uimahallia ja kuntosalia. Kunnosta ja yhteishengestä pidettiin huolta myös Likkojen lenkillä Turussa, jossa Fenix-Kodin joukkue tuli pukukilpailussa toiseksi. Lisäksi virkistäydyttiin risteilyllä ja kylpylässä. Teatterissa käytiin Kuusankoskella ja Lahdessa. Kiitoksena vuodesta yrittäjä muisti henkilöstöä hyvin ansaitulla joululahjalla.

Vuonna 2008 kaikki hoitajat suorittivat kahden opintopisteen laajuisen lääkehoidon koulutuksen. Yrittäjän lisäksi kaksi hoitajista kävi työturvallisuuskurssin. Palonviranomaisen valvonnassa pidettiin pelastautumisharjoitus, jossa kaikki hoitajat olivat mukana. Työnohjaaja kävi muutaman kerran keskustelemassa kaikkien hoitajien kanssa, mutta totesi työyhteisön harvinaisen tervehenkiseksi ja siksi jatkokäynnit turhiksi. Kaikki asiat keskustellaan ja selvitetään kuukausittaisissa palavereissa. Erilaisuutta suvaitaan ja tilaa annetaan kaikille.

Perustyöterveyshuollon lisäksi kaikki työntekijät rokotettiin influenssan varalta.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan Fenix-Kodilla on takanaan taas yksi työntäyteinen ja onnistunut vuosi. Asukkailla ei ollut, ei ole ollut moneen vuoteen, lainkaan sairaalajaksoja. Toimintoja ei järjestetä toimintojen vuoksi, vaan jokaiselle asukkaalle sitä, mikä hänen mielenterveydelleen on hyväksi. Virike- ja harrastustoiminta tuo vaihtelua arkeen, tekemisen iloa ja ennen kaikkea onnistumisen kokemuksia.

Elimäellä 14.2.2009

Susanna Niinimäki